Dette er sunnere enn blåbær, men bruker du det?
Nyper har mer antioksidanter enn blåbær.
Nyper er en god kilde til C-vitamin, like mye som for eksempel solbær. Du finner nyper i naturen fra sensommeren og utover tidlig høst. Nyper inneholder A- og C-vitamin, 45% kostfiber, har mer antioksidanter enn blåbær og ikke minst inneholder nyper betakaroten. Nyper kommer fra rosefamilien og vokser i hele Norge, men er å finne mest i Sør-Norge.
Nyper smaker kanskje ikke så godt alene, men lager du pureer til sauser, supper og smoothies, og blander i litt sukker får det straks en helt annen smak. Nypepuré fås kjøpt i butikk om du ikke har nyper i nærheten selv. Det er selve frukten som skal spises, blomsten på nypen er mer til pynt.
Om du ikke finner flere nyper i naturen, så fortvil ikke. Du kan kjøpe nypeskallmel på helsekostforretninger. Melet fra nypeskallet inneholder mye jern, lykopen og kostfiber. Det er perfekt å bruke i supper, frokostblandinger, yoghurt, juice og smoothies. Nyper med sin store mengde av C-vitamin kan dempe forkjølelsessymptomer og gir deg godt med antioksidanter.
Slik lager du din egen nypepuré
Du trenger ca. ½ kg ferske nyper.
- Rens nypene ved å dele dem i to, skrap ut de små hårete frøene. Skyll dem godt etterpå.
- Kok nypene møre og ha dem så i en blender til det blir en puré. Du kan gjerne bruke sukker i pureen, ca. 25g per ½ kg, rør det da inn mens du koker nypene.
- Hel så nypepureen på rene varme glass, med tett lokk til. Frys ned eller ha stående og bruk til supper, smoothies og frokostblandinger.
Enkel og god nypesuppe!
- Lag deg en varm nypesuppe med nypeskallmel, eller bruk nypepureen som base til suppen.
- Du koker opp 6 dl vann og visper lett inn 0,5 dl nypeskallmel, sammen med 1 ts potetmel og 2 ss råsukker.
- Kok det godt opp og smak til med litt krydder om ønskelig.
- Server gjerne med hjemmelaget knekkebrød eller rundstykker til. Oppskriften er beregnet til ca. 6 porsjoner. Hilsen fra Adam og menyteamet.
(Det er flere spennende oppskrifter om nyper i boken Gratis Mat – 50 ville og velsmakende vekster, av Ellen-Beate Wollen)