10 tips til det beste ostesmørbrødet
Det er endelig helg, og du vil ha noe digg å starte dagen med. Hva er vel ikke bedre da enn et klassisk ostesmørbrød? Et ostesmørbrød har utallige varianter; fra enkle varianter med kun ost og skinke, til mer avanserte med flere ingredienser. Uansett hvilke du ønsker å lage, har vi samlet sammen noen enkle kjøreregler for hvordan du skal få det beste smørbrødet! Prøv også: Slik lager du den perfekte frokostjuicen!
10 tips for å lage ditt beste ostesmørbrød:
- Smør innsiden av brødskivene med sennep. Dijon-sennep for smak eller grov sennep for fylde.
- Fyll smørbrødet med ost og skinke i jevne lag. Pass på så det ikke blir for mye, da vil smørbrødet bli for mykt.
- Smør utsiden av smørbrødet med et tynt lag meierismør – det gir en sprø skorpe og fin farge.
- Bruk gjerne en stekpanne med riller og stek på medium varme. Smørbrødet skal stekes langsomt, slik at osten smelter inn og brødet ikke blir brent. Bruk smør og olje sammen i pannene når du steker – det gir bedre farge og smak, og hindrer at smøret brenner seg. Husk å vende flere ganger for å ikke svi skorpen.
- Du kan også steke smørbrødet i ovnen på ca. 180 grader. Bruk grillelementet, og vend smørbrødet minst en gang. Tid vil variere.
- Strø litt havsalt, muskatnøtt, timian eller oregano på toppen av smørbrødet mens det stekes.
- Prøv deg frem med tomat, ruccola, smøreost, frisk oregano eller timian inni ostesmørbrødet for ekstra fylde og smak.
- Har du tid, kan du lage deg en smørsaus ved å forsiktig koke opp 1 ss smør, 1 ss hvetemel, litt melk og en neve revet ost når sausen er tykkflytende. Tilsett gjerne litt sennep, muskat, salt og pepper til slutt. Du steker smørbrødet i stekepannen før du setter det i ovnen og heller ostesausen over. La det stå høyt opp i ovnen på ca. 180 grader, og server når osten er gyllenbrun.
- Ha gjerne litt løk eller vårløk i pannen mot slutten av steketiden, så har du smakfull topping til ostesmørbrødet.
- Et ostesmørbrød er godt alene eller sammen med en god suppe!