12 fantastiske råvarer du kan plukke i naturen akkurat nå!
Høstsesongen er her!
Det begynner å bli høst, og de deilige sommerbærene er ikke lengre å finne. Men fortvil ikke, det er fortsatt mye du kan finne i naturen nå, om du barer leter litt.
Blåbær, tyttebær og multer
Du kan fortsatt finne blåbær, tyttebær og multer i noen steder av landet. Blåbærsyltetøy og tyttebærsyltetøy er godt på skiven, men også perfekt til middagsmaten. Hva hadde kjøttkaker vært uten tyttebær? Multer er søte og gode til dessert.
Rognebær
Ja, du kan faktisk spise rognebær, men helst i geleform. Lag din egen rognebærgele og smør på brødskiven.
Slåpetorn
Slåpetorn ligner på blåbær, men er ikke like søt. Den brukes til gelé og sirup.
Nype
Nyper er godt til hjemmelaget te og har mer antioksidanter en blåbær, det er jo grunn nok i seg selv til å prøve den ut.
Les mer om nyper!
Bjørnebær
Bjørnebær er høstens svar på bringebær, den er syrlig, saftig og har en deilig burgunderlilla farge.
Les mer om bjørnebær!
Sopp
Nå finner du kantarell, piggsopp og steinsopp. Sopp er det perfekt tilbehøret til middagen.
Les mer om sopp!
Pepperrot
Pepperrot er rik på C-vitamin, har en sterk smak og brukes til krydder i sauser, supper og salater.
Tindved
Du finner tindved i Trondheim og lengre oppover i nord. Det er en buskvekst med bær som brukes blant annet til supper.
Nøtter (Hasselnøtter)
Hasselnøtter er rik på E-vitamin og gir godt med energi.
Einebær
Einebær er nødvendig for å få den perfekte smaken på viltsausen.
Det er ikke alle disse herlighetene du kan finne i hele Norge, så sjekk opp hva du kan finne der du bor!
Tips for deg som skal begynne å sanke, plukke og høste mat fra naturen!
Velg deg et par vekster per sesong, lær deg hvordan de ser ut, hva du kan bruke dem til og hvordan. Finn dine favoritter, hver årstid har sine unike matopplevelser. Alt fra trær, buskvekster, blader, røtter, planter, nøtter, bær og frukter. Du kan velge og vrake fra naturen, det er jo tross alt en allemansrett, og du kan stort sett plukke der du vil. Et tips kan likevel være å holde deg unna sterkt trafikerte områder. Vær forsiktig med å plukke planter og bær som står nærme motorveien der de kan ha fått mye forurensing, minimum 50-70 m avstand fra veien.
Gjør alltid god research
Gjør alltid god research før du skal ut å sanke, plukke og høste råvarene. Noen vekster har kort sesong og andre kan du finne i månedsvis, så vær forberedt. Vit hvor og når du skal ut å lete. Kjenn til naturområdene i nærheten av deg og oppsøk stedene aktivt.
Gjennom bøker og internett kan du nå finne mye informasjon om mat fra naturen. Vi anbefale bøker som Gratis Mat av Ellen-Beate Wollen og Bærboka fra Kirsten Winge, generelle informasjonsbøker om for eksempel sopp og så klart internett. Søk deg frem, det er mye spennende og lærerik informasjon å finne her.
Ha alltid en plastpose med deg på tur
Ha alltid en liten plastpose eller boks ekstra i sekken din når du er ute å går tur i skog og mark. Du kan aldri vite hva du kommer over. Ha også en liten saks eller kniv med deg. Kanskje du finner den blåbærtua, nydelige kantareller eller perfekte nesler. Hvem vet, men beredt skal du være! Husk å alltid forlate åstedet slik du fant det, naturen er for alle og skal se like fin ut når du drar som den gjorde når du kom.
Etter skogsturen skal råvarene behandles
Det er viktig at du etter dagens fangst ordner opp og ikke lar råvarene stå i flere dager. Vask lett over råvarene, men ikke overdriv. Det du ikke skal bruke med en gang fryser du ned i små poser og bokser, så har du det lenge. Sist men ikke minst er det miljøvennelig å sanke dine egne vekster!
Lykke til, nyt naturen og hva den har å by på.
Hilsen Adam og menyteamet!