Adams oppskrift på nyttårskalkun
Adam deler sin deilige oppskrift på fylt kalkun.
Sennep- og honninglasert kalkun med rotgrønnsaker, appelsinsaus, potetkrem og stekt rosenkål
Steg 1: Smør under kalkunskinnet
- 1 kalkun, ca 4 kg
- 100 g smør
- Sett ovnen på 125 grader varmluft.
- Del smøret opp i skiver, og legg under skinnet på kalkunen.
Steg 2: Stuffing
- 300 g loff i terninger
- 2 stk epler
- 50 g valnøtter
- 2 dl melk
- 2 stk egg
- 1 ts karri
- 1/2 ts tørket timian
- 150 g baconterninger
- 4 ss dijonsennep
- 3 ss honning
- 1 stk gul løk
- pepper
- salt
Skrell og kutt epler og gul løk i terninger, og finhakk valnøtter. Ha i en bolle, og bland sammen med alle ingrediensene. La den stå i 5 minutter, og fyll så stuffingen i “skråget” på kalkunen.
Steg 3: Sennep- og honningglase
- 4 ss honning
- 3 ss dijonsennep
- 3 ss grov sennep
- salt
- pepper
- Bland sammen ingrediensene og pensle kalkunen med glasen.
- Plasser kalkunen på en rist i ovnen slik at kraften kan renne ned i kraft-formen som skal ligge under.
Steg 4: Kraft og steking
- innmat fra kalkun
- 4 stk gul løk
- 3 stk hvitløk
- 4 stk gulrot
- 1/2 stk sellerirot
- 1 l vann
- 4 dl hvitvin/rødvin
- 6 ss soyasaus
- salt
- pepper
- olje
- Skrell og kutt gul løk i fire biter.
- Skrell og kutt gulrot og sellerirot i terninger, og del hvitløk i to.
- Stek alt dette sammen med innmat fra kalkun i litt olje til det får litt farge.
- Tilsett vann, vin, soya, salt og pepper, og gi det et oppkok.
- Ha i en ildfast form, og plasser under kalkunen i ovnen, slik at kraften fra kalkunen renner ned i formen.
Stek kalkunen i ca 2 timer og 30 minutter på 125 grader. Skru så opp ovnen til 200 grader, og stek den i ca 30 minutter til. La den hvile i 10-15 minutter.
Steg 5: Garnityr
- 3 stk pastinakk
- 4 stk gulrot
- 1 stk sellerirot
- 1 pk rosenkål
- 100 g hasselnøtter
- 800 g mandelpotet
- 2 dl melk
- olje
- salt
- pepper
- smør
- Skrell og kutt pastinakk, gulrot og sellerirot i staver eller terninger. Bland med litt olje, salt og pepper.
- Stek i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Kan stå i ovnen sammen med kalkunen de siste 30 minuttene.
- Skrell og kok mandelpoteter i ca 25 minutter, og mos sammen med melk og smør til en passe tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Del rosenkål i to, grovhakk hasselnøtter, og varm opp en stekepanne til middels/høy varme med 3 ss smør og 2 ss olje.
- Stek rosenkål og hasselnøtter til rosenkålen begynner å få litt farge. Smak til med salt og pepper.
Steg 6: Saus
- 6 dl kraft fra formen under kalkunen
- 3 ss hvetemel
- 3 ss smør
- 2 stk appelsiner
- 2 ss honning
- salt
- pepper
- Smelt smør i en kjele til det begynner å få en nøtteaktig farge.
- Ha i hvetemel, stek litt, og tilsett så litt kraft om gangen.
- La det koke opp, tilsett saften fra to appelsiner og honning, og smak til med litt salt og pepper.