Alt du trenger å vite om pannekaker!
Uansett om du er liten eller stor, om du har sukker på eller ikke, om det er til middag eller dessert og om det er supersunne eller helt vanlige pannenkaker, så elsker vi alle denne fantastiske middags-, lunsj- eller dessertretten. I dag er den internasjonale pannekakedagen, også kalt «fetetirsdag» eller «hvitetirsdag». Fra gammelt av er dette dagen før fastetiden begynner, hvor man skulle spise opp alt av ferske råvarer man hadde i hus før 40 dager med faste satte inn. Det som måtte spises opp var gjerne varer som egg, melk og smør, som er ingrediensene i nettopp pannekaker. Derav navnet «pannekakedagen».
Grunnoppskrift på pannekaker(ca. 15-20 stk.) Du trenger:
- 300 g hvetemel eller speltmel
- 1 ts salt
- 6 stk egg
- 7,5 dl helmelk
- 30 g sukker
- 30 g smeltet smør
- Smør til steking
Slik gjør du:
- Bland alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin eller for hånd.
- Sørg for at røren ikke klumper seg.
- Sett røren til avkjøling og svelling i ca 1-2 timer.
- Stek hver side til den er gyllen i smør og evt. litt nøytral olje. Husk å ikke ha for mye røre i pannen om gangen.
- Serveres straks, eller legges til side for lunsj og dessert.
Tips til pannekakerøren:
Melk kan erstattes med mandelmelk, kokosmelk og havremelk.
Hvetemel kan erstattes med allergivennelig og glutenfritt mel.
Du kan erstatte litt hvetemel med havregryn.
Cottage cheese er knallgodt i pannekaker.
Lunsjpannekaker med ruccola, kremost, spekeskinke eller kyllingbiter
Har du pannekaker igjen etter middagen? Fortvil ikke – de blir et perfekt lunsjmåltid. Smør litt kremost på ene siden, og ha på ønsket salat, pålegg og eventuelt litt ost. Rull pannekaken sammen, og ha i matboksen.
Ingredienser til lunsjpannekake:
- spekeskinke, kyllingstrimler eller annet pålegg
- kremost eller annen smøreost
- ruccola, alfalfaspirer
- parmesan
- avokado
Dessertpannekaker med banan, krem og sjokolade
Spar litt av pannekakerøren til dessert, eller lag deg sunne dessertpannekaker!
Prøv også: Perfekt søndagsfrokost – sunne og gode bananpannekaker!
Du trenger: (4 porsjoner)
Grunnoppskriften + 1 ts ekte vaniljepulver i røren, eller denne pannekakeoppskriften! Bruker du den sunne pannekakeoppskriften trenger du ikke ekstra bananer.
- 4 bananer (modne)
- 100 g mørk sjokolade (70%)
- 2 dl fløte
- 2 ss melis
Slik gjør du:
- Stek pannekakene i passe store størrelser.
- Smelt sjokoladen sammen med 1 ss fløte i et vannbad.
- Pisk resten av fløten sammen med melis til en jevn krem.
- Del bananene i biter eller på langs, og legg på pannekaken.
- Smør så på krem og hell over litt sjokolade.
- Bruk en cocktailpinne til å holde den sammen. Du kan ha pannekakene litt i ovnen før du serverer, så de er varme ved servering.
Ønsker du mer smak? Ha litt chili i sjokoladen eller appelsinsaft i kremen!