Appelsiner – den store påskefavoritten
Denne guloransje frukten er superpopulær blant store og små i påsken. Og det er ikke så rart – den både lukter og smaker jo så godt!
Appelsiner stammer fra Østen, og blir, for utenom å være en spiselig frukt, sett på som fine pyntetrær. Appelsiner er faktisk verdens viktigste trefrukter. Vi deler inn appelsiner i to, en blond og en rød variant. Den blonde er den guloransje appelsinen slik vi kjenner den med gult fruktkjøtt. Den røde (tidligere blodappelsin) er rødlig i fruktkjøttet, men gjerne guloransje på skallet. Appelsin spises naturell, presses til juice eller brukes i matretter. Appelsin passer godt til salat, fruktsalat, saus og garnityr, til pynt på smørbrød, is eller marmelade. Ved bruk av appelsinskallet er det viktig å skrubbe dette først for å fjerne rester av voks. For å unngå bitter ettersmak må du kun bruke det ytterste laget, ikke det hvite fra skallet. Appelsin har et høyt innhold av C-vitamin og rundt 13 andre vitaminer i ulike mengder. Dessuten finner vi mineralene fosfor, jern og kalium. Appelsiner er en skikkelig boost etter den mørke perioden – kanskje det er derfor vi spiser ekstra mye i påsken, når solen begynner å skinne for fult.
Sjekk ut denne spenstige chilikryddrede appelsindesserten!
Appelsiner egner seg også fin som påskepynt sammen med påskeegg, blomster og annet påskepynt. Men husk å spise dem!
God påske alle sammen, og husk; spis appelsiner!