Adams beste vaffeloppskrift på vaffeldagen
Alle elsker vafler Over alt i verden spises det vafler, på mange forskjellige måter. Vaffelen ligger nær den norske folkesjela, og mange av oss mener vi har verdens beste, eller mormors beste vaffeloppskrift liggende på kjøkkenet. Alle har et forhold til vafler, enten man er gammel eller ung, og de fleste har gode minner fra vaffelspising.
Du kan vinne et vaffeljern fra Wilfa – sjekk ut vår Facebookside for mer informasjon!
Den internasjonale vaffeldagen
Den 25.mars er den internasjonale vaffeldagen – i dag er det lov å spise så mange vafler du bare måtte orke! Dagen har sin opprinnelse fra Sverige, med ulike historier knyttet til, men hovedpoenget er at vi feirer våren – Vårfrudagen. Selve vaffelhistorien kan spores helt tilbake til Hellas, der grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater. Det første vaffeljernet kommer fra Tyskland og Nederland på 1300-tallet, der det karakteristiske vaffelmønsteret ble smidd inn. Den runde hjerteformen stammer fra Tyskland, mens den firkantede fra Nederland. Det første elektriske vaffeljernet kom i USA i 1911. Skikkelige gode vafler kommer fra en riktig komponert vaffelrøre. Her har Adam og menyteamet satt sammen sin beste vaffelrøre. Det er bare å invitere til vaffelfest!
Se også: Slik lager du appelsinmarmelade
Du trenger: (til ca. 20 vafler)
- 4 egg
- 2 dl sukker
- 4 dl kulturmelk / naturell yoghurt
- 3 dl h-melk / fløte / seterrømme
- 2 dl vann700 g hvetemel (speltmel)
- 2 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 2 ts ekte vaniljepulver
- 1 ts kardemomme
- 250 g meierismør
Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør, og ha melkeproduktene og annet veske i etter hvert. Væsken skal ikke være varm, kun lunket. Bland alt det tørre (minus 200 g av hvetemelet) i en bolle. Tilsett væsken i bollen med det tørre mens du rører godt. Bruk evt. en kjøkkenmaskin. Hell på med resten av melet når blandingen er jevn og uten klumper. Rør godt rundt til alt er en jevn røre. La røren stå å svelle i minimum en halv time før du steker den – gjerne la den stå over natten.
Tilpass vaffelrøren i henhold til allergier og intoleranser:
Jyttemel er et godt glutenfritt alternativ i vaffelrøren – husk gjerne å bruke 1 ss fiberhusk når du baker med glutenfritt mel. Skulle du ikke tåle gjær, kan bakepulver og natron fint utelukkes fra røren. En laktosefri røre er lett å bytte med laktosefrie produkter. Skal du derimot ha en melkefri røre, er erstatningsprodukter som kokos-, soya-, havre- og mandelmelk alternativer.