Grillsmør
Hjemmelaget grillsmør er en sommerfavoritt. Et tips er å piske opp en stor mengde romtemperert, godt meierismør som du smaksetter med flaksalt, finhakket hvitløk og kruspersille. Denne varianten passer til de fleste retter, og grillsmøret holder seg i kjøleskapet i flere uker
Skalldyrsmør
Har du prøvd å fryse ned skalldyrskall? Da har du det tilgjengelig ved enhver anledning. Hvis du tar vare på reker, hummer eller annet renset skalldyrskall i stedet for å kaste det, kan du bruke det til å løfte smaken på en god sjømatkraft, eller lage skalldyrsmør.
- 1 sjalottløk
- 2 ss tomatpuré
- ½ ts fennikelfrø
- 200 g skalldyrskall (hummer, reker eller krabbe)
- 300 g smør
- Litt nøytral olje
- Bakepapir
Skrell og finhakk løken. Varm opp en stekepanne til middels varme, og ha i litt olje. Stek løken, tomatpuréen, fennikelfrøene og skalldyrskallene i et par minutter, til alt er gyllent. Tilsett smøret, og kok opp. Skru av varmen, og la smøret trekke til seg smakene i 30–60 minutter. Gi det hele et nytt oppkok, og sil smøret over i en beholder. Sett smøret kaldt. Når smøret er kaldt, kan du romtemperere det, og piske det luftig. Pakk smøret inn som en pølse i bakepapir. Skjær skalldyrsmøret i skiver ved servering.
Nøttesmør med kapers og sitron
Nøttesmør, eller brunet smør, er en velsmakende, nøtteaktig saus som passer perfekt til stekt torsk og ertestuing. Om sommeren kan du lage en litt friskere versjon med finhakket hvitløk, kapers og sitron.
- 200 g smør
- 1 fedd hvitløk
- ½ sitron
- 3 ss kapers
- Pepper
- Bakepapir
Ha smøret og hvitløkfeddet i en kjele, og varm det opp over middels varme til smøret er nøttebrunt. Ha smøret i en beholder, og sett det kaldt. Romtemperer smøret, og pisk det luftig. Riv skallet av sitronen (kun det gule) på den fine siden av et rivjern. Vend inn kapersene, og smak til med sitronskallet og grovkvernet sort pepper. Pakk smøret inn som en pølse i bakepapir, og oppbevar det i kjøleskapet frem til servering. Skjær nøttesmøret i skiver ved servering.
Ramsløksmør
Når våren kommer, kan du sanke Nordens egen hvitløk: ramsløken. Ramsløken kjenner man gjerne igjen på de brede, grønne bladene, de hvite, små blomstene, og duften. Om du ikke finner ramsløk i skogen, så selges den ofte som puré, eller fersk når den er i sesong. Dersom du ikke skulle finne ramsløk noe sted, kan du jukse deg frem med gressløk og litt hvitløk. Og husk at ramsløken er fredet mange steder, så pass på å undersøke om det er lov å sanke den der du finner den.
- 50 g fersk ramsløk
- 2 ss rapsolje
- 200 g romtemperert smør
- 1/2–1 sitron
- Salt
- Bakepapir
Kjør sammen ramsløken og rapsoljen i en i kjøkkenmaskin. Ha det rom-tempererte smøret i en bolle, og pisk det luftig med en miksmaster. Riv skallet av sitronen (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og vend ramsløkoljen og litt av sitronskallet inn med smøret. Smak til med salt og saften fra sitronen. Pakk smøret inn som en pølse i bakepapir, og oppbevar det i kjøleskapet. Skjær ramsløksmøret i skiver ved servering.