Helbakt blomkål med ertekrem, sitronmajones, gresskarkjerner og grønnkål
Kjøtt er en hovedingrediens i den tradisjonelle norske julen, og det er dermed ikke så enkelt å være husets vegetarianer. Som et alternativ til den årlige nøttesteken, har Adam satt sammen smakfulle og spennende vegetariske julemiddager som vil friste selv kjøttelskerne.
Helbakt blomkål
Blomkål, 1 stk
Olivenolje
Salt
Pepper
1. Sett stekeovnen på 240 grader.
2. Fjern bladene på blomkålen. Legg blomkålen i en ildfast form, og ha over godt med olivenolje og litt salt og pepper. Stek blomkålen i ovnen i 25-30 minutter
Ertekrem
Fryste erter, 200 g
Melk, ½ dl
Smør, 1 ss
Salt
1. Sett en kjele med lettsaltet vann på kok. Kok ertene i ca. 5 minutter.
2. Sil vannet av ertene. Tilsett smøret, og kjør det sammen til en glatt krem. Spe på med melken, litt og litt, til kremen har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
Sitronmajones
Egg, 1 stk
Solsikkeolje, 4 dl
Sitron, ½ stk
Sennep, 1 ss
Salt
1. Riv sitronskallet (kun det gule) på et rivjern. Bland egget, solsikkeoljen, saften og skallet fra sitronen og sennepen sammen i en serveringsskål. Smak til med litt salt.
Gresskarkjerner og grønnkål
Gresskarkjerner, ½ dl
Grønnkål, 2 never
Olivenolje
Salt
1. Fjern de groveste stilkene fra grønnkålen.
2. Fordel grønnkålbladene og gresskarkjernene i en ildfast form, og ha over litt olivenolje og salt.
3. Stek formen i ovnen i ca. 5 minutter, eller til grønnkålen er sprø. Vend jevnlig på grønnkålen.