Helstekt kveite - kjempegodt, smakfullt og imponerende!
Denne uken fikk vi tak i en kveite på hele 3 kg, og siden det var fiskens dag (6. mars) passet det utmerket å eksperimentere med fisk på kjøkkenet! Kveiten er en smakfull fisk som passer utmerket til å steke hel i ovnen. Har du lyst til å lage denne retten, ta kontakt med din nærmeste fiskeforhandler og få bestilt en hel kveite. Bergen ca. 1 uke på bestillingen.
Saltbakt kveite
- 500 g grovsalt
- 1 stk kveite 3-4 kg
Slik gjør du kveite:
- Sett stekeovnen på 130 grader.
- Tørk kveiten med tørkepapir, og bruk en saks til å klippe av finnene og halen.
- Fordel halvparten av saltet utover et stekebrett med bakepapir.
- Legg kveiten oppå saltet, og fordel resten av saltet jevnt utover fisken. Stek kveiten i ovnen i 1-1,5 time, eller til den har en kjernetemperatur på ca. 52 grader.
Smørsaus
- 1 sjalottløk
- 1 bunt gressløk
- 150 g smør
- 2 dl hvitvin
- ½ dl fløte
- salt
- ½ sitron
- 50 g lodderogn
Slik gjør du smørsaus:
- Skrell og finhakk sjalottløken, og finhakk gressløken.
- Kutt smøret i terninger. Varm opp en kjele med litt olje til middels høy varme.
- Stek løken i 1-2 minutter, til den er blank. Tilsett hvitvinen, og la den redusere til ca. 1/3.
- Ha i fløten, og la det hele koke i et lite minutt.
- Ta kjelen av platen, og visp inn smørterningene. Smak til med salt og sitronsaft, og vend inn gressløken og rognen rett før servering.
Stekt nykål
- 1 kg nykål
- 1 hvitløksfedd
- olje
- salt
- pepper
- 1 ss smør
Slik gjør du stekt nykål:
- Kutt nykålen i 8 båter, og knus hvitløksfeddet med skallet på.
- Varm opp en stekepanne med litt olje til høy varme. Ha kålen og hvitløken i pannen, og stek kålen i 2-3 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper.
- Ha 1 spiseskje smør i pannen det siste minuttet av steketiden, og bruk en spiseskje til å øse det smeltede smøret over kålen mens den steker.
Grønnsaker
- 500 g asparges
- 1 bunt reddiker
- 300 g aspargesbønner
- 1 grønt eple
- 1 ss smør
- salt
Slik gjør du grønnsaker:
- Fjern endene på aspargesene, og kutt hver asparges i ca. 4 biter.
- Kutt reddikene og aspargesbønnene i to, og kutt eplet i terninger.
- Varm opp en kjele med 1 spiseskje smør til middels høy varme. Stek aspargesene, reddikene og aspargesbønnene i 3-4 minutter. Ha i epleterningene det siste minuttet av steketiden. Smak til med salt.