Adams oppskrift på hjemmelagde pepperkaker
Hjemmelagde pepperkaker hører julen til! Her har du Adams oppskrift på pepperkaker – vanlige og allergivennlige (fri for egg, melk, laktose og gluten).
Du trenger:
- 1,5 dl mørk sirup
- 1,5 dl sukker
- 150 g smør
- 8 dl hvetemel
- 1 stk egg (lett pisket sammen)
- 1 ts malt ingefær
- 1 ts malt nellik
- 1 ts malt kanel
- 2 ts natron
Slik gjør du:
Bland sirup og sukker i en kjele, og la blandingen koke opp. Ta deretter kjelen av platen. Tilsett så smør i terninger i kjelen, og rør til det har smeltet. La røren avkjøles en del, og rør så inn egget. Bland krydder og natron med melet, og rør forsiktig det tørre sammen med det våte. Legg deigen i en bolle med plastfolie over, og la den stå kaldt og mørkt i minst 12 timer. Så skal deigen kjevles ut til ca 3 mm tykkelse, husk godt med mel på kjøkkenbenken. Stans ut figurer, og stek pepperkakene i 8-10 minutter på 180 grader.
Allergivennlige pepperkaker, fri for egg, melk og gluten:
Du trenger:
- 270 g semper fin mix
- 100 g potetmel
- 130 g lys sirup
- 125 g melkefri margarin
- 125 g sukker
- 0,5 ss kanel
- 0,5 ts ingefær
- 1/4 ts nellik
- 0,5 ss natron
Slik gjør du:
Bland sirup og sukker i en kjele, og la blandingen koke opp. Ta deretter kjelen av platen. Tilsett alt krydderet og rør godt. Bland deretter inn natron. Rør hele tiden. Nå vil blandingen lysne veldig og ese. Kutt margarinen i små terninger og ha i en bolle. Hell blandingen over og bland godt til alt er smeltet. Legg deigen i en bolle med plastfolie over, og la den stå kaldt og mørkt i minst 12 timer. Så skal deigen kjevles ut til ca 3 mm tykkelse, bruk godt med potetmel på kjøkkenbenken. Stans ut fi gurer, og stek pepperkakene i 8-10 minutter på 180 grader.