Kål - månedens smak januar
Vinterkål, sommerkål, nykål, spisskål, rødkål, rosenkål, kinakål… Listen med ulike kåltyper er like omfattende som dagen er lang. Vi har også de kålsortene som har flere navn, som for eksempel vinterkålen. Du får faktisk samme grønnsak om du kjøper hodekål, hvitkål eller vinterkål i butikken. Navnet har den selvfølgelig fått fordi den kan dyrkes på vinteren. Det går også an å lagre den, og det gjør at du kan kjøpe norsk vinterkål året rundt. Man pleier å si at kjært barn har mange navn, og at råvaren som spiller en av hovedrollene i Norges nasjonalrett er kjær, det sier seg selv.
Grønnkål-, spinat-, eple- og ingefærsmoothie
En grønn smoothie full av vitaminer, fiber og god energi er akkurat det kroppen trenger på mørke og kalde januardager. Hvis du vil ha enda mer smak i smoothien, kan du ha litt limesaft og fersk chili i.
Du trenger
50 g grønnkål
50 gram spinat
1 banan
1 eple
1 ss fersk ingefær
5 dl eplejuice
Slik gjør du
- Skyll grønnkålen og spinaten.
- Skrell bananen og kutt eplet i båter.
- Skrell ingefæren, og finriv den på et rivjern.
- Bland sammen grønnkålen, spinaten, bananen, eplet, ingefæren og eplejuicen i en blender, og kjør det hele sammen til en smoothie.
Chips av svartkål
Svartkålchips er utrolig lett å lage. De knuste bladene er også nydelige i salater, supper og sauser.
Du trenger
150 g svartkål
olivenolje
havsalt
nykvernet pepper
bakepapir
Slik gjør du
- Varm opp stekeovnen til 180 grader varmluft.
- Skyll og tørk svartkålen. Fjern den grove stilken, og riv bladene i biter på størrelse med chips.
- Fordel svartkålen utover et stekebrett med bakepapir, og vend inn litt olivenolje og salt.
- Stek svartkålchipsen i ovnen i omtrent 10 minutter, til den er helt tørr. Vend om på chipsen et par ganger underveis i steketiden. Følg med så svartkålchipsen ikke svir seg. Topp den ferdigstekte chipsen med pepper.