Lag verdens beste pizza!
Mens den amerikanske pizzaen, som vi har blitt vant til i Norge, har tykk bunn er den originale italienske pizzaen kjent for sin tynne bunn. Opprinnelig var mozzarella den ostetoppingen som var «akseptert», men i dag er det større aksept for å variere osten etter hvilke andre ingredienser man har på pizzaen.
I Napoli er det strenge regler for hvordan pizzaen skal tilberedes for at den skal få stempelet som originalpizza – blant annet at den skal stekes i steinovn på nesten 500 grader i 60–90 sekunder. En skikkelig god italiensk pizzabunn lages av såkalt tipo 0- eller tipo 00-mel. Kort fortalt betyr det at melet er ekstra finmalt, har evnen til å oppta mer fuktighet og gir et lettere og luftigere bakverk. Vi har satt sammen oppskriften på det som muligens er verdens beste pizza. I motsetning til i Napoli er vi ikke like streng på tilberedningen, men husk å lage bunnen tynn og gjerne i porsjonsstørrelser!
Til to middels store pizzaer trenger du:
Pizzabunn
- 5 dl lunkent vann
- 1 pakke gjær
- 10 dl hvetemel (gjerne pizzamel)
- 1 ss salt
- 3 ss olivenolje
Pizzasaus
- 1 boks hakkede tomater
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss tørket basilikum
- 1 ss tørket oregano
- salt
Topping
- 2 pakker parmaskinke
- 1 pakke mozzrella
- 100 g parmesan
- 100 g ruccola
- 50 g pinjekjerner
- 2 rødløk
Slik gjør du:
- Begynn med å lage pizzadeigen. Bland sammen vannet og gjæren i en mikser til gjæren er løst opp. Ha så i hvetemel (ta vare på litt av melet slik at du kan justere deigen etter hvert), salt og olivenolje. Elt deigen i cirka 10–12 minutter i en kjøkkenmaskin til den har blitt smidig og elastisk. Den skal heller være for bløt enn for tørr.Ha plast over deigen og la den heve til cirka dobbel størrelse.
- Varm opp ovnen til 250 grader med stekebrett i ovnen.
- Kjevle ut to pizzabunner av deigen oppå et smurt bakepapir, eventuelt i mindre porsjonsstørrelser.
- Bland tomatene, hvitløksfeddene, tørket basilikum, oregano og litt salt i en kjele. La det koke i cirka 10 minutter på middels til høy varme, og kjør sammen med en stavmikser.
- Skrell og skjær rødløkene i skiver. Skjær parmesanen og mozzarellaen i tynne skiver.
- Smør pizzasausen utover pizzabunnene. Ha på rødløk og mozzarella. Ta ut stekebrettet fra ovnen og ha pizzabunnene oppå. Stek pizzaene i ovnen hver for seg i cirka 12–15 minutter.
- Mens pizzaene står i ovnen rister du pinjekjernene på høy varme i en stekepanne i cirka to minutter. Topp pizzaen med ruccola, parmaskinke, parmesan, olivenolje og ristede pinjekjerner ved servering.