Kål
Vinterkål, sommerkål, nykål, spisskål, rødkål, rosenkål, kinakål... Listen med ulike kåltyper er like omfattende som dagen er lang. Og det samme kan sies om måter å tilberede kål på. Lær mer om den allsidige kålen.
Vinterkål er en av de vanligste kålsortene i Norge. Det er en av typene med kål som har flere navn. Du får faktisk samme grønnsak om du kjøper hodekål, hvitkål eller vinterkål i butikken. Navnet har den selvfølgelig fått fordi den kan dyrkes på vinteren. Det går også an å lagre den, og det gjør at du kan kjøpe norsk vinterkål året rundt. Man pleier å si at kjært barn har mange navn, og at råvaren som spiller en av hovedrollene i Norges nasjonalrett er kjær, det sier seg selv.
Grønnkål har blitt utrolig populært over de siste årene, og den fortjener jammen meg en plass i solen, denne supergrønnsaken. Grønnkålen går også under navnet bladkål og kruskål. Allsidig er den også, både farge og konsistens tåler varmebehandling. Wokket, stekt, dampet, sautert, kokt, strimlet i salat, i smoothie, eller til og med som suppe. Det er kanskje ikke så rart at denne allsidige og utrolig næringsrike kålsorten har blitt en favoritt hos mange.
Visste du at mange kålsorter overvintrer? Både grønnkål og svartkåler blant dem, og kan høstes inn selv når snøen har lagt seg!
Det er noe eksotisk med å gå ut på en åker med rosenkål og se hvordan de vokser. På rekke og rad står de, som små palmetrær, med stammene fulle av de grønne, små perlene. Mange forbinder rosenkålen med julemiddagen, men jeg bruker denne C-vitaminrike grønnsaken hele sesongen. Det vil si fra august til januar. Trikset er å tilberede den riktig. En overstekt eller overkokt rosenkål blir lett bitter, men om du damper eller steker den lett i pannen, får du fram den delikate kålsmaken. Litt søt, bare en anelse bitter. Og helt nydelig.
Prøv en frisk smoothie med grønnkål!
En grønn smoothie full av vitaminer, fiber og god energi er akkurat det kroppen trenger på mørke og kalde vinterdager. Oppskriften finner du her.