Pannestekt fjellørret med kremet spisskål, hardangerepler og frisk dill
Alle som noen gang har vært på fisketur, kjenner til følelsen. Når det plutselig napper i snøret og timer med venting endelig gir uttelling. Hvis du i tillegg drar opp en fjellørret fra det iskalde, krystallklare vannet som faller ned fjellsidene, vet du at middagen vil være i verdensklasse. Får du tak i fjellørret fra Tyssedal i Hardanger sitter du på en virkelig delikatesse, og legger du til noen perfekt røde og syrlige hardangerepler i sesong, og en frisk eplesider fra en av de mange lokale produsentene langs Hardangerfjorden, da er du ganske sikker på at du har et herremåltid i vente.
Til 2 personer trenger du:
- 1 fersk fjellørret (fra Hardanger)
- Salt og pepper
- Smør
- 1 spisskål
- 2 Hardangerepler
- 1 dl eplesider (fra Hardanger) - alternativt kan du bruke en god eplejuice fra Hardanger.
- 2 ss crème fraîche
- Dill
Slik gjør du:
- Rens, skyll og tørk fisken. Skjær hodet av fisken, og lag små snitt i skinnet på begge sider. Krydre med salt og pepper på begge sider og på innsiden av fisken.
- Varm opp en stekepanne til middels varme, og ha i 2 ss smør. Stek fjellørreten i 3–4 minutter på hver side. Legg fisken over på en tallerken, og la den hvile mens du lager tilbehøret.
- Vask og kutt spisskålen i grove biter. Skyll og del eplene i terninger. Tørk ut stekepannen som du stekte fisken i, og varm den opp til middels varme. Ha i 1 ss smør og stek kålen i 2–3 minutter til den faller sammen og blir myk.
- Ha 1 dl eplesider (eller eplejuice om du bruker det) i stekepannen, og kok i 2 minutter. Tilsett eplebitene og crème fraîchen, og la det hele koke i 2–3 minutter. Smak til med salt og pepper.
- Anrett på tallerkenen, og topp med frisk dill.