Plommesalsa og arme riddere
Når plommene er godt modne og ekstra søte i smaken, er det perfekt å lage salsa på de. Her får de selskap av ingefær, basilikum og sitron, og blir dermed et like perfekt tilbehør til grillet kjøtt som til vafler og pannekaker. Eller som her, til arme riddere. Vi har brukt plommer fra Hardanger, men får du ikke tak i det, fungerer det fint med andre plommer også.
Slik lager du plommesalsa
Du trenger:
- 8–10 modne plommer fra Hardanger
- 1–2 ss revet ingefær
- 1 neve basilikumblader
- 1–2 ss honning
- Saften og skallet av ½ sitron
- 1–2 ss olivenolje
Slik gjør du:
- Skyll og tørk plommene. Del plommene i to, og fjern steinene. Del plommene i terninger.
- Bruk en skje til å fjerne skallet på ingefæren, og finriv ønsket mengde av ingefæren på et rivjern. Ha ingefæren over plommene.
- Skyll og tørk basilikumen, og riv den i grove biter. Ha basilikumen over plommene. Topp plommene med 1–2 ss honning, 1–2 ss olivenolje og skallet og saften fra ½ sitron. Bland det hele godt sammen.
- Salsaen blir best hvis den får sette seg en dag i kjøleskapet før servering. Hvis du ikke klarer å vente, smaker den også godt med en gang.
Slik lager du arme riddere
Til 2 porsjoner trenger du:
- 2 egg
- 1 dl melk
- 5 ss yoghurt
- 2 ss honning
- 1 ts kanel
- 2 skiver dagsgammelt brød
- 1 ss smør
- 4 ss yoghurt
- Plommesalsa
- Valnøtter
- Litt basilikum
Slik gjør du:
- Pisk sammen eggene, melken og yoghurten i en bolle, og smak til med honningen og kanelen. Dypp brødskivene i eggeblandingen, og legg dem over på en tallerken. La de ligge i et par minutter, sånn at eggeblandingen trekker godt inn i brødet.
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i 1 ss smør. Stek brødskivene i 1–2 minutter på hver side, eller til de er gylne.
- Legg brødskivene over på tallerkener og topp med yoghurten, plommesalsaen, ønsket mengde av valnøttene og basilikumen.
Arme riddere smaker perfekt til frokost, kvelds eller dessert. Røren kan smakes til med andre krydder, som for eksempel kardemomme.