Poteter på grillen
Et av sommerens mange høydepunkter er å gå i potetåkeren og fylle bøtte på bøtte med nypoteter. Kokte nypoteter med skall, litt meierismør, dill og flaksalt er noe av det beste sommeren har å by på.
Bålbakte bakepoteter
Prikk bakepotetene rundt om med en gaffel, og pakk dem i doble lag med aluminiumsfolie. Legg potetene i grillkullet, og grill dem i omtrent 30 minutter, til de er gjennomstekte. Snu på potetene et par ganger i løpet av tilberedningstiden. Server potetene med ønsket fyll som en egen rett, eller som tilbehør med godt meierismør.
Grillede småpoteter med hvitløk og timian
Tre gjerne potetene på spyd, så er de enklere å håndtere på grillen.
- 10 små poteter
- ½ dl olje
- 1 hvitløkfedd
- Litt frisk timian
- Salt og pepper
Kok potetene i omtrent 15 minutter, til de nesten er gjennomkokte. Avkjøl dem, og del dem i to på langs. Skrell og kutt hvitløken i tynne skiver. Bland sammen oljen, hvitløken og timianen i en skål, og pensle potetene med marinaden. Grill potetene over direkte varme i 2–3 minutter, til de har grillstriper og grillsmak. Ha potetene over på et serveringsfat, og smak til med salt, pepper og mer av timianen.
Fransk potetsalat
Den franske potetsalaten er det perfekte tilbehøret til det meste av grillmat,
og passer bra både til kjøtt og fisk.
- 500 g småpoteter
- 1 neve ruccola
- 1 sjalottløk
- 4 reddiker
- 2-3 ss kapers
Sennepsdressing:
- 1 fedd hvitløk
- 2 ts sterk sennep
- 2-3 ss eplesidereddik
- 1 ts flytende honning
- 1 dl olje
- Salt og pepper
Skyll potetene, og kok dem i omtrent 15 minutter, til de er gjennomkokte. Skyll og tørk ruccolaen, og skrell og kutt løken i ringer. Skyll og del reddikene i skiver. Sil laken av kapersen. Skrell og finhakk hvitløken. Bland sammen sennepen, eddiken, honningen og hvitløken i en bolle. Pisk inn oljen til dressingen er tykk. Smak til med salt og pepper. Skyll de ferdigkokte potetene i kaldt vann. Del potetene i skiver, og vend dem inn med sennepsdressingen. Dryss over ruccolaen, løken, reddikskivene og kapersen før servering.