Smuldrepai med sommerens rabarbra
Kanskje du har en fin hageflekk hvor det vokser rabarbra, eller kanskje de selger stilkene på nærbutikken din nå i sesongen. Denne flotte sommergrønnsaken kan brukes til så mangt, som for eksempel hjemmelaget suppe, saft, bakverk og desserter. Vår versjon er en deilig smuldrepai!
Rabarbrakompott:
- 600 g rabarbra
- 2 dl sukker
- Bakepapir
Topping:
- 50 g havregryn
- 50 g hvetemel
- 50 g sukker
- 70 g kjøleskapskaldt smør
Sett stekeovnen på 180 grader.
Rabarbrakompott: Skrell rabarbrastilkene, og ta vare på litt av skrellet. Kutt stilkene i ca. 10 cm lange staver. Legg stavene i en stekepanne, og varm dem på middels høy varme til væsken fra rabarbraen slipper ut. Skru ned til middels varme og strø over 2 dl sukker. Smak til med mer sukker om ønskelig. Ha på lokk, og la blandingen trekke i 10-15 minutter.
Topping: Skjær smøret i terninger, og bruk hendene til å smuldre smøret, melet, havregrynene og sukkeret sammen i en bolle. Hell rabarbrakompotten over i en paiform, men la litt av væsken være igjen i stekepannen. Dekk rabarbrakompotten med toppingen, og stek paien midt i ovnen i ca. 30 minutter. Rabarbrasirup: Varm opp resten av rabarbravæsken i stekepannen, og tilsett skrellet du har spart på. Gi blandingen et oppkok, og la den småkoke til den blir en sirup. Server paien varm sammen med sirupen og vaniljeis.
For gluten- og laktosefri versjon: Erstatt hvetemelet med 100 g jyttemel, bruk glutenfrie havregryn og laktosefritt smør, og server med laktosefri is.
Tips: Bruk en paiform med omkrets på ca. 23 cm.