Sunne og gode eplechips
Den norske epledagen – 17. oktober
Epler er proppfulle av fiber, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer. Det er den nest mest populære frukten blant oss nordmenn (rett etter banan), så da passer det jo at vi har vår egen epledag, eller hva?
Den norske epledagen ble etablert av Opplysningskontoret for frukt og grønt i 1990. Dagen skal markere hvilken posisjon epler har hos det norske folk. Selv om epler ikke opprinnelig kommer fra Norge, er det likevel den frukten vi kan kalle vår nasjonalfrukt.
Modningstiden er veldig spesiell i Norge på grunn av vårt nordlige klima. Norske epler blir ofte sprø, saftige, søte, men samtidig syrlige. Vår mest populære eplesort er Aroma-epler.
”An apple a day keeps the doctor away”
Siden epler fremmer en god fordøyelse og hindrer forstoppelse, er eple av medisinske årsaker også en hit. Og husk at de viktige næringsstoffene sitter i skallet, så spis det også!
Sunne og gode eplechips til helgesnacks
Disse eplechipsene er perfekt til helgesnacksen, og du vil garantert få en ny favoritt hjemme blant store og små. Vi har laget to varianter, en med kanel og sukker og en med mynte og sitron. Selv om det tar litt tid er det lite arbeid med å lage dem. Og i mens de er i ovnen kan du gjøre helgens arbeid og nyte duften av deilige epler.
Til to brett med eplechips bruker du fra 2-4 epler avhengig av størrelsen.
Slik gjør du
Eplechips med kanel og sukker
- 1-2 epler
- 1 ss sukker
- 1 ss kanel
- Sett ovnen på 70 grader
- Vask eplene og del dem opp i tynne skiver med en ostehøvel, rivjern, eller skjær tynne skiver
- Legg epleflakene på et stekebrett med bakepapir under, ikke oppå hverandre, bruk heller da to brett i ovnen
- Strø over sukker og kanel
- De skal stå i ovnen i 2-3 timer, dette er avhengig av ovnen. Har du flere brett inni, skift posisjon i blant. Du kan ha litt varmluft på slutten. Eplene skal bli tørket til chips
- Ta dem ut og la de hvile litt før du serverer
Eplechips med sitron og mynte
- 1-2 epler
- 1 ss sukker
- 1 sitron (kun sitronskall)
- 1 plante eller pakke med fersk mynte
- liten klype salt
- Sett ovnen på 70 grader
- Skyll sitronen og rasp skallet (kun det gule)
- Kutt mynteblader i små biter
- Bland sammen myntebiter, sitronskall og sukker. Har du morter kan du mose dette sammen til en jevn røre
- Vask eplene og del dem opp i tynne skiver med en ostehøvel, et rivjern, eller skjær tynne skiver
- Legg epleflakene på et stekebrett med bakepapir under, ikke oppå hverandre, bruker heller da to brett i ovnen
- Strø over sitron- og mynteblandingen
- De skal stå i ovnen i 2-3 timer, dette er avhengig av ovnen. Har du flere brett inni, skift posisjon i blant. Du kan ha litt varmluft på slutten. Eplene skal bli tørket til chips
- Ta dem ut og la de hvile litt før du serverer
God helg og nyt epler,
hilsen menyteamet.