5 tips som gjør at barna liker maten

5 tips som gjør at barna liker maten

Mange barn mellom to og åtte år er ofte skeptiske til å smake på ny mat eller matvarer med syrlig eller bitter smak. En teori for hvorfor det er slik kan være at dette var en nyttig egenskap fra den tiden vi skaffet mat fra naturen, for at man skulle unngå å spise noe som potensielt kunne være giftig.

Sure og bitre smaker signaliserer mat som potensielt sett kan være giftig. Selv om mye av den sunneste maten vi har, som frukt og grønnsaker, er sur og bitter må barn gjerne venne seg til å like dette. Her har vi samlet opp noen råd til hva du som foreldre kan gjøre for å hjelpe barna til å akseptere flere matvarer.

es også: – Nå maser barna etter fisk

1) Introduser nye smaker tidlig!

Å introdusere ulike smaker tidlig kan gjøre det lettere for at barnet aksepterer flere ulike smaker senere.

Smaksstoffer fra morens kosthold går over i fostervann og morsmelk. Et variert kosthold med mye frukt og grønt hos moren under svangerskapet og amming kan være med å gjøre det lettere å venne barnet til frukt og grønt senere. Allerede fra barnet er fire måneder gammelt kan det gjerne tilbys ulike smaksprøver som for eksempel en dråpe juice fra fingeren, selv om barnet i utgangspunktet fullammes.

Fra seks- til tolvmånedersalderen, når spedbarnet først introduseres for fast føde, er det også fint å variere. La barnet smake på ulik mat som pureer av ulike grønnsaker og ulik moset mat fra resten av familiens middag (uten for høyt saltinnhold).

2) Viktigere å «smake på» enn å «spise opp»

Bitre smaker som ofte er i mange grønnsaker er barn gjerne naturlig skeptiske til, og må venne seg til før en liker det. Det kan ofte være nødvendig å smake på ny mat 10-15 ganger før det aksepteres. Fortsett derfor å servere og tilby matvaren som ikke ble akseptert i utgangspunktet. Ikke tving barna til å spise opp noe de ikke liker, og om de smaker på noe bør det også være lov å spytte ut hvis de ikke liker det. Bare det at de smaker flere ganger hjelper på at de etter hvert skal akseptere mer og mer.

Les også: Dette er Adams Barnekasse

3) Slik kan du sette sammen måltidet for den kresne:

Det er foreldrenes ansvar hva slags mat en har i hus, og hvilken mat som tilbys når. Men barna bør selv bestemme hvor mye de vil spise. Måltider der ingrediensene naturlig serveres separat kan ofte være lurt fordi det tilrettelegger for at barna kan smake på ny mat, samtidig som de kan spise seg mett på andre deler av måltidet. Server også gjerne noen kjente, og noen nye smaker til samme måltid. Typiske barnefavoritter som pølser, taco, pasta og pizza kan gjerne gjøres litt sunnere ved å velge fullkorn, legge til ekstra grønnsaker og velge pølser med høy kjøttprosent.

4) Tilrettelegg for et høyt inntak av frukt og grønnsaker

Gjør det til en vane å ha frukt og grønnsaker lett tilgjengelig. Ha for eksempel oppskåret agurk og paprika til brødmåltider, sett frem oppskåret frukt eller grønnsaker og dipp som snacks og dessert. Både barn og voksne spiser gjerne mer når frukt og grønsaker er oppskåret.

5) Inkludér barna på kjøkkenet

Mange barn er mer åpne for å prøve nye matretter hvis de selv er med å lage maten. Avhengig av alder kan barna gjerne være med på enkle oppgaver som for eksempel å skylle grønnsaker og måle opp ingredienser. Det er bare fint å prøvesmake litt underveis på ingredienser.

Barnas matvaner under oppveksten legger gjerne grunnlaget for hvilken mat de velger som voksene. Gode vaner i familien med et variert kosthold og hyggelige fellesmåltider vil derfor være med på å legge et godt grunnlag for barna til senere. Hvis barna også inkluderes i matlagningen under oppveksten til å lære seg hvordan de skal tilberede sunne måltider, er de veldig godt rustet for et godt kosthold senere i livet.


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER