12 tips som gjør deg til en grillkonge

12 tips som gjør deg til en grillkonge

Nordmenn elsker å grille, og for de fleste er sommer synonymt med grilling. Det vrimler av gode, og ikke fullt så gode, grilltips om sommeren, og i tips-jungelen er det ikke alltid like lett å vite hva man bør og ikke bør gjøre når man skal grille. Derfor har samlet Adams beste grilltips i denne nyttige, lille artikkelen. Lykke til!

Hva er den vanligste feilen nordmenn gjør når de skal grille?

– Den vanligste feilen man gjør er at grillen ikke er varm nok når man setter i gang med grillingen. Dermed sitter kjøttet fast, og blir kokt i stedet for å bli stekt. Resultatet blir røyksmak eller kullsmak på kjøttet. Det lureste man kan gjøre er å vente til kullet er varmt nok. Når kullet ikke lenger er svart og inntar en lys farge vet man at det er varmt nok.

Hvordan ser du eller vet du at kjøttet er ferdigstekt?

– Det varierer veldig fra hvilken type kjøtt man griller. Dersom man griller kalve- eller storfekjøtt kan man bruke fingrene til å definerer råheten til kjøttet. Legger du tommelen på langfingeren din og kjenner på roten til tommelfingeren din, tilsvarer det omtrent rått kjøtt. Legger du derimot tommelen på ringfingeren, tilsvarer det medium stekt. Legger du den mot lillefingeren tilsvarer det godt stekt kjøtt.

Se også: Saus til grillet kjøtt

Når det gjelder svinekjøtt inneholder dette langt mer bakterier, og det må være gjennomstekt før man spiser det. Da er det beste å bruke et steketermometer for å forsikre deg om at kjøttet har passert 60 grader – temperaturen som gjør at bakteriene forsvinner fra kjøttstykket.

Hvor varm skal grillen være når du begynner å steke?

– Dersom du bruker kullgrill er fargen på kullet den beste indikatoren på hvordan det ligger an. Kullet skal være hvitt før man legger kjøttet på grillen. Pass også på å ha to seksjoner der den ene siden er varmere enn den andre. Dette løser du ved å fordele kullet på en slik måte at den ene siden har mer kull enn den andre.

Se også: Enkel og god hjemmelaget BBQ-saus

Er det dette som er indirekte varme?

– Ja, det er det. Fordelen med indirekte varme er at du kan hvile kjøttet litt på denne seksjonen for eksempel i seks–syv minutter, slik at det blir langtidsstekt. Dette fungerer for eksempel godt med helgrillet entrecote – da blir det perfekt stekt og samtidig skikkelig saftig. Grunnen til det er at proteinene siger ut i kjøttstykket. For at det skal skje er det viktig at man har veldig høy varme over grillseksjonen hvor den direkte grillingen foregår.

Perfekt tilbehør til grillmat: Rabarbra- og tomatkompott

Hvor på grillen skal de ulike ingrediensene plasseres?

– Plasseringen er avhengig av hvilken type grill du har – om den går på gass eller om den er kullbasert. Generelt er det uansett viktig at kjøttet spres godt utover grillen, og at du lar det grille på høy nok varme. Kjøttstykkene bør i hvert fall i starten legges der det er mest varme.

Er det noe som det kan være lurt å tenke på når det kommer til marinade?

– Ja, veldig mange putter salt i marinaden før de pensler den på kjøttet. Det ikke så mange vet er at salt trekker ut fuktigheten av kjøttet, og du risikerer å få tørt kjøtt som resultat. Du kan heller salte kjøttet etter at det er ferdig grillet. Hvis du derimot bruker syre i marinaden, som sitron eller lime, er sjansen større for at kjøttet bevarer saftigheten også etter grillingen.

Adams marinade-guide: 3 marinader til fisk, kjøtt og kylling

Er det noe spesielt man bør tenke på i forbindelse med grilling av sjømat?

– Bruk gjerne både skinn og bein, eventuelt hele fisken eller koteletter. Spesielt torskekoteletter er godt å ha på grillen. Bruk en oljebasert marinade, og grill helst fet fisk fremfor mager fisk – det er langt lettere å behandle på grillen. For de mest avanserte grillkokkene kan man pensle fisken med melk eller fløte – da danner du en hinne på fisken som gjør at den ikke setter seg så lett fast. Dog er det lett å mislykkes her, så en bør vite hva man driver med dersom man skal begi seg ut på dette.

Se også: Hvitløkssmør er nydelig til sjømat!

Hva med skalldyr, da?

– Det er ganske enkelt – grill skalldyrene med skallet på grillen, med kjøttsiden opp dersom du har delt dem opp. La dem ligge noen minutter før du snur dem og griller ferdig i alt fra noen sekunder til noen minutter – det kommer an på hvilken type skalldyr og størrelsen. Skalldyr trenger ikke så lang tid på grillen, så følg godt med! Etter grillingen kan du for eksempel ha på et godt urtesmør, det smaker helt nydelig. Du kan også pensle kjøttsiden på skalldyrene med urtesmør før du griller, så smelter det på grillen og gir kjøttet en fantastisk smak.

Går det an å grille og samtidig være sunn?

– Ja, selvfølgelig, det kommer helt an på hva du griller. Å grille hele grønnsaker synes jeg egentlig er mer spennende enn å grille vanlig kjøtt. I tillegg kan et godt sommerlam eller lammelår servert med mye rotgrønnsaker være en god grillrett som også er mager. I tillegg kan et sunt alternativ være å droppe den tradisjonelle potetsalaten med rømme, og heller kjøre en oljebasert potetsalat.

Prøv sommerkål på grillen – nydelig tilbehør!

Har du noen tips til å lage hjemmelagde burgere på grill med hjemmelaget salsa til?

– Bruk fantasien, men hvis du lager burgerne fra bunnen av bør du lage en farse med litt mer fett. Å basere farsen på bare karbonadedeig kan bli litt i overkant magert slik at du risikerer at burgeren blir tørr, men et tips kan være en blanding av vanlig kjøttdeig og for eksempel svinekjøttdeig.

Her finner du Adams oppskrift på en digg, hjemmelaget burger

Har du erfaring med helgrilling av gris?

– Ja, men det er ikke så vanlig i Norge. Hvis du likevel skulle gjøre det, bør du koke eller steame den først, slik at det ikke tar for lang tid. Er den rå kan det ta svært lang tid. Hvis du skal helgrille en gris kan du naturligvis ikke bruke en vanlig grill, men enten en stor grill eller et åpent bål. Helgrilling tar som sagt veldig lang tid, og derfor passer det ikke helt inn i den norske grillkulturen.

Hva med dessert på grillen?

– Jeg anbefaler å lage en banansplitt. Det er veldig enkelt å lage – bare snitt den på midten med skallet på. Pakk bananen inn i folie, og tilsett karamellsaus, sjokolade eller noe annet du foretrekker i snittet. Lukk folien og grill i fem-seks minutter!


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER