Adams beste oppskrift på påskelam

Adams beste oppskrift på påskelam

Et saftig og godt lammelår hører med i godt lag på påskeaften. Her har du Adam sin spennende oppskrift med mye godt tilbehør!

Lammelår med rødvinssmør, sellerirotpurè, rotgrønnsaker og kremet potet

Marinade:

– 1 stk lammelår – 2 stk hvitløk – 4 kvister fersk rosmarin – 4 kvister fersk timian – ½ dl olivenolje – 1 ss salt – Finrevet skall fra 1 sitron

Ben ut lammelåret eller bruk ferdig utbenet lammelår. Om du ikke får tak i utbenet lammelår kan du be de som jobber i kjøttdisken om å gjøre det for deg.

Bland timian, hvitløk, rosmarin, olivenolje, sitronskall og salt i en morter (evt. grovhakk alt), og bland godt sammen.

Marinèr lammelåret med marinaden, bind det opp med hyssing og la det stå i kjøleskapet 1-2 timer – helst natten over.

Steking:

Stek lammelåret i ovnen på 125 grader i ca 2 timer.

La lammelåret hvile i ca 30 minutter.

Avslutt det hele med å steke låret på 250 grader i ca 7-10 minutter på hver side i ovnen for å få en fin stekeskorpe som gir ekstra god smak.

Rødvinssmør:

– 2 dl rødvin – 2 stk banansjalottløk – 1 stk hvitløk – 200 g smør (romtemperert, i terninger)

Skrell og finhakk sjalottløk og hvitløk, stek gyllen i litt olje, ha på rødvin og la den redusere til 1/3. Kjør blandingen sammen med en stavmikser.

Ha smøret i en kjøkkenmaskin med en visp og pisk smøret hvitt og luftig. Spe inn rødvinsblandingen og la maskinen kjøre i 1-2 minutter.

Grønnsaker:

– 400 g gulrot – 400g rosenkål – 400 g kålrot

Skrell og kutt i jevnstore biter.

Stek i en stekepanne på middels varme i litt olje til det har fått en gyllen farge – cirka 10-15 minutter.

Krydre med litt salt og pepper.

Poteter:

– 1 kg småpoteter – 3 stk banansjalottløk – 150 g seterrømme – 4 ss smør

Kok potetene i lettsaltet vann i ca 20 minutter.

Skrell og kutt sjalottløken i skiver og stek i smør på middels høy varme i ca 5-6 minutter til den er gyllenbrun. Tilsett rømme og smak til med salt og pepper.

Sil av potetene, la dem dampe seg tørre i kjelen og vend dem inn i løk- og rømmeblandingen.

Sellerirotpurè:

– 800 g sellerirot – 2 ss smør – 1 dl melk/fløte

Skrell selleriroten med en kniv, del den i grove biter og kok i en kjele med vann i ca 15-20 minutter til den er mør.

Sil av vannet, ha selleriroten i en blender og kjør sammen med smør og melk/fløte. Justèr tykkelsen med mer/mindre melk/fløte. Smak til med salt.

Velbekomme!


Siste poster

Asparges og grill - månedens smaker i mai

Asparges og grill - månedens smaker i mai

LES MER
Ramsløk ute i naturen

Ramsløk - månedens smak april

LES MER
Posjert egg

Posjert egg

LES MER
Ost - månedens smak mars

Ost - månedens smak mars

LES MER