En suppe med fortelling

En suppe med fortelling

Tradisjoner skal ivaretas og supper er ofte slike oppskrifter med lange tradisjoner. De er viktige å ta ta med seg videre. Denne suppen er rik på en rekke næringsstoffer, vitaminer og mineraler, er mageregulerende og har en deilig, frisk smak.

Ikke bare kan du fortelle hvem du har fått denne supre oppskriften fra, men også hvor du plukket brenneslene og opplevelsen rundt det. Det er jo litt magisk at et slemt og irriterende ugress som brennenslen kan bli til noe så godt!

Brenneneslene blir plukket om våren og sommeren og gjerne lagt i mindre poser eller bokser i frysen for oppbevaring. Plukk unge og friske skudd eller blader, på steder uten trafikk og forurensing. Brenneslene vokser fort og kan bli trevlete og bitre på smak. Bruk alltid hansker når du skal ta i nesler og gjerne en saks, man vil jo unngå å brenne seg!

Husk at det er ikke bare i suppe du kan bruke neslen, den er også ypperlig til te og juice, blir brukt i medisiner, som plantevern og som fargesetter. Hele planten kan brukes, men bladene er det mest interesse for.

Bestemors brenneslesuppe

4-6 porsjoner

  • 1 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss smør
  • 1 ½ -2 liter brennesleblader. (Fjern stilken, vask og skyll bladene)
  • 8 dl mild kyllingkraft/grønnsakskraft, hjemmelaget (evt. buljong)
  • 2 dl fløte
  • 2ss sitronsaft eller hvitvinseddik
  • salt, kvernet pepper og revet muskat
  • ½ halv purre/gressløk (evt. pynt til toppen)
  • 4-6 egg (om det ønskes egg oppi suppen)

Slik gjør du:

  1. Skyll bladene godt i kaldt vann
  2. Fres sjalottløk og hvitløk sammen med smør i en kasserolle.
  3. Rør inn bladene når løken har blitt blank og mør. Fres videre under omrøring til bladene har falt sammen.
  4. Tilsett så kyllingkraft, kok opp og la suppen koke i 5-10 minutter.
  5. Sett eggene på kok og kutt opp purre/gressløk om det ønskes til
  6. Hell suppen over i en bolle og kjør suppen jevn med en stavmikser.
  7. Tilsett deretter fløten og gi suppen et nytt oppkok. Smak til med salt, pepper og litt revet muskat. Rør inn sitronsaft eller hvitvinseddik til slutt.

Du kan lage suppen som en forrett eller en smårett. Suppen vil smake ypperlig med egg i og med et godt hjemmelagde urtebrød eller grove rundstykker til.


Siste poster

Kremet eggerøre til 17.mai-frokosten

Kremet eggerøre til 17.mai-frokosten

LES MER
Asparges og grill - månedens smaker i mai

Asparges og grill - månedens smaker i mai

LES MER
Ramsløk ute i naturen

Ramsløk - månedens smak april

LES MER
Posjert egg

Posjert egg

LES MER