Fastelavnsboller – en favorittoppskrift!

Fastelavnsboller – en favorittoppskrift!

Søndag 26. februar er det fastelavn, og da syns vi at alle kan unne seg ekstra gode boller! Her får du oppskriften på Adams beste fastelavnsboller – også med allergivennlige tvister.

Til de fastelavnsbollene trenger du:

14-18 boller

Hveteboller:

  • 50 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
  • 4 dl melk
  • 100 g meierismør
  • 100 g sukker
  • 550 g hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • 1 egg til pensling

Krem:

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts ekte vaniljepulver
  • 2 dl vaniljekrem (kan sløyfes)
  • Melis til pynt

Ved allergier:

Bytt ut melk med vann, havre-, mandel- eller kokosmelk. Hvetemelet kan byttes til jyttemel, glutenfritt mel eller kokosmel. Gjerne en miks av de ulike typene, men husk å tilsette fiberhusk.

Slik gjør du:

  1. Smelt smør og rør inn melken. Ta kjelen av platen, og smuldre inn gjæren når blandingen har passelig temperatur (ca 37 grader).
  2. Ha alt det tørre i en bolle, og vend inn væsken. Dersom du bruker tørrgjær, blander du dette inn med det tørre først. Elt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Blir deigen for klissete må du ha i litt mer hvetemel. Deigen skal være luftig, lett og smidig. Sett deigen på heving i minimum 30 minutter.
  3. Del deigen inn i ønskede størrelser, og trill ut runde hveteboller. Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir under, og hev i ca. 30 minutter på et lunt sted.
  4. ollene stekes på 225 grader i 8-12 minutter, tiden avhenger av størrelse på bollene og type ovn. Du kan velge å pensle bollene med egg før du setter dem inn, eller etter halve tiden i ovnen er gått.
  5. Ta bollene ut av ovnen når de er gylne utenpå. La dem avkjøles på en rist.
  6. Pisk sammen fløte og vaniljepulver i en stor bolle. Visp slik at det kommer mye luft til. Noen liker å blande inn litt vaniljekrem for ekstra smak. Det er også godt å røre inn bær eller syltetøy i kremen. Her er det bare fantasien som setter grenser!
  7. Skjær hvetebollene i to, og fyll dem med krem. Dryss melis over bollene, og server!

Tips!

Dersom du ikke har tid til å heve bolledeigen: Trill ut bollene når deigen er ferdig, og sett dem på et stekebrett og pensle med egg. La de stå i romtemperatur så lenge du kan (helst 30 min). Sett så bollene i en kald ovn, og sett den på 250 grader. Da hever de seg også i ovnen, og får samme gylne farge. Pass på bollene slik at de ikke blir brent.


Siste poster

Asparges og grill - månedens smaker i mai

Asparges og grill - månedens smaker i mai

LES MER
Ramsløk ute i naturen

Ramsløk - månedens smak april

LES MER
Posjert egg

Posjert egg

LES MER
Ost - månedens smak mars

Ost - månedens smak mars

LES MER