Grillet betesalat
Røyking av mat har lange tradisjoner i Norge. Røyk osten, slik at den passer perfekt til den jordaktige og søte rødbetesmaken som forsterkes når betene grilles i denne nydelige betesalaten.
Hjemmerøkt ost
Du kan røyke både harde, myke og ferskoster som for eksempel skjørost. Fyr opp litt grillkull i den ene enden av en kullgrill. Det er viktig at du kun bruker litt fordi osten smelter om det blir for varmt. Du kan sette inn en bolle med isvann i grillen for å holde temperaturen nede. Når kullet er varmt, legger du på en liten neve med røykflis. Legg osten som skal røykes på en grillrist. Hvis du skal røyke ferskost, kan du bruke et lite fat. Sett osten på den kaldeste delen av grillen, gjerne over bollen med isvann hvis du bruker det. Røyk osten i et par timer. Sørg for å holde røyken aktiv.
Grillede beter
- 3 rødbeter
- 3 gulbeter
- Smaksnøytral olje
Ha betene i en kjele, og dekk dem med vann. Kok betene i 40–60 minutter, eller til de er gjennomkokte. Skyll dem i kaldt vann, og trekk av skallet. Del betene i jevnstore biter, og pensle dem med olje. Grill betene over direkte varme til de har grillstriper og grillsmak.
Syltede valnøtter
- 100 g valnøtter
- 3 dl vann
- 5 ss honning
- ½ dl balsamicoeddik
- 1 appelsin
Ha nøttene i en liten kjele, og dekk dem med 3 dl vann. Kok nøttene i 2 minutter. Sil av vannet, og bland inn honningen, eddiken og saften fra appelsinen.
Kok videre i omtrent 5 minutter. Avkjøl det hele,
og oppbevar de syltede valnøttene på glass.
Betesalat
- Hjemmerøkt ost
- Grillede beter
- Syltede valnøtter
- Rødbeteblader
- Sjalottløk i ringer
- Olivenolje
- Flaksalt
Anrett de grillede betene med rødbetebladene, sjalottløkringene og de syltede valnøttene. Smuldre den røkte osten over, og hell over
litt olivenolje og et dryss flaksalt.