Grillsmør over ferdig grillet stek

Grillsmør

Hjemmelaget grillsmør er en av mine favoritter. Jeg pleier å piske opp en stor mengde romtemperert, godt meierismør som jeg smaksetter med flaksalt, finhakket hvitløk og kruspersille. Denne varianten passer til de fleste retter, og grillsmøret holder seg i kjøleskapet i flere uker

Skalldyrsmør

Jeg pleier å fryse ned skalldyrskall slik at jeg har det tilgjengelig ved enhver anledning. Hvis du tar vare på reker, hummer eller annet renset skalldyrskall i stedet for å kaste det, kan du bruke det til å løfte smaken på en god sjømatkraft, eller lage skalldyrsmør.

  • 1 sjalottløk
  • 2 ss tomatpuré
  • ½ ts fennikelfrø
  • 200 g skalldyrskall (hummer, reker eller krabbe)
  • 300 g smør
  • Litt nøytral olje
  • Bakepapir

Skrell og finhakk løken. Varm opp en stekepanne til middels varme, og ha i litt olje. Stek løken, tomatpuréen, fennikelfrøene og skalldyrskallene i et par minutter, til alt er gyllent. Tilsett smøret, og kok opp. Skru av varmen, og la smøret trekke til seg smakene i 30–60 minutter. Gi det hele et nytt oppkok, og sil smøret over i en beholder. Sett smøret kaldt. Når smøret er kaldt, kan du romtemperere det, og piske det luftig. Pakk smøret inn som en pølse i bakepapir. Skjær skalldyrsmøret i skiver ved servering.

Nøttesmør med kapers og sitron
Nøttesmør, eller brunet smør, er en velsmakende, nøtteaktig saus som tar meg tilbake til bestemors kjøkken, der hun pleide å servere stekt torsk med nøttesmør og ertestuing. På sommeren lager jeg min egen versjon med finhakket hvitløk, kapers og sitron.

  • 200 g smør
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ sitron
  • 3 ss kapers
  • Pepper
  • Bakepapir

Ha smøret og hvitløkfeddet i en kjele, og varm det opp over middels varme til smøret er nøttebrunt. Ha smøret i en beholder, og sett det kaldt. Romtemperer smøret, og pisk det luftig. Riv skallet av sitronen (kun det gule) på den fine siden av et rivjern. Vend inn kapersene, og smak til med sitronskallet og grovkvernet sort pepper. Pakk smøret inn som en pølse i bakepapir, og oppbevar det i kjøleskapet frem til servering. Skjær nøttesmøret i skiver ved servering.

Ramsløksmør
Når våren kommer, pleier jeg alltid å sanke Nordens egen hvitløk: ramsløken. Ramsløken kjenner man gjerne igjen på de brede, grønne bladene, de hvite, små blomstene, og duften. Om du ikke finner ramsløk i skogen, så selges den ofte som puré, eller fersk når den er i sesong. Dersom du ikke skulle finne ramsløk noe sted, kan du jukse deg frem med gressløk og litt hvitløk.

  • 50 g fersk ramsløk
  • 2 ss rapsolje
  • 200 g romtemperert smør
  • 1/2–1 sitron
  • Salt
  • Bakepapir

Kjør sammen ramsløken og rapsoljen i en i kjøkkenmaskin. Ha det rom-tempererte smøret i en bolle, og pisk det luftig med en miksmaster. Riv skallet av sitronen (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og vend ramsløkoljen og litt av sitronskallet inn med smøret. Smak til med salt og saften fra sitronen. Pakk smøret inn som en pølse i bakepapir, og oppbevar det i kjøleskapet. Skjær ramsløksmøret i skiver ved servering.


Siste poster

Asparges og grill - månedens smaker i mai

Asparges og grill - månedens smaker i mai

LES MER
Ramsløk ute i naturen

Ramsløk - månedens smak april

LES MER
Posjert egg

Posjert egg

LES MER
Ost - månedens smak mars

Ost - månedens smak mars

LES MER