Ost - månedens smak mars

Ost - månedens smak mars

Det finnes en hel verden av oster. Et smaksregister som strekker seg fra den milde, fløyelsmyke brien, til den mest pikante av blåmuggoster, fra smaksdypet i en vellagret parmesan, til den lette og kremede ricottaen. Kombinasjonene. Varm chevre med honning og ristede valnøtter. Fersk burrata med noen dråper god olivenolje som nesten smelter i munnen. Det er perfeksjon. Og tilbehøret. Pærer marinert i balsamicoeddik, søte chutneyer, salt spekemat. Hvorfor ikke lage din egen marmelade? Prøv nye, uante smakskombinasjoner – en syrlig tindved­marmelade er fantastisk til den spanske manchegoen. Eller overrask gjestene med en egenystet ferskost på hjemmebakte kjeks. Det er vanskelig å si noe annet enn at osten hjelper oss å gjøre matlagning imponerende enkelt.

Lag din egen ferskost

Det er enklere enn man tror å lage sin egen ferskost, og så kan du variere smaken på osten med grønne urter, ulike krydder, hvitløk, soltørkede tomater eller tørkede frukt eller bær som aprikos eller tranebær. Lag prim av mysen som blir til overs.

Du trenger

1 liter melk

4 ss eddik

½ ts salt

Slik gjør du

  1. Varm opp melken til 80 grader under omrøring.
  2. Ta kjelen til side, og rør inn eddik og salt.
  3. La melke- og eddikblandingen stå i 10 minutter, til den skiller seg.
  4. Hell blandingen over i en sikt med osteklede eller et rent kjøkkenhåndkle over en bolle, og la det stå og renne av seg til mysen er rent helt av. Spis osten som den er på et godt knekkebrød, eller vend inn en god smakstilsetning.

Lag prim av mysen som blir til overs etter ferskosten

Væsken som blir igjen etter at ostemassen har rent av seg, kan du også koke inn og lage prim av. Så slipper du også å kaste deler av råvaren - både godt for ganen og mer bærkraftig.

Du trenger

5 dl myse (den som ble igjen etter ostemassen)

¼ fløte

1 ts honning

Slik gjør du

  1. Kok inn mysen på middels lav varme til den blir lysebrun og seig.
  2. Rør inn fløten og honningen når den begynner å klumpe seg.
  3. Avkjøl og ha over i tett beholder.

Knekkebrød som kjeks

Disse kjeksene passer perfekt til ostefatet. Ha gjerne litt finhakkede nøtter eller finhakket tørket frukt i før du steker knekkebrødene. Det passer ekstra godt til ost. Du kan også smake til med ulike tørkede krydder som basilikum, oregano eller timian.

Du trenger

2 dl havregryn

1 dl hvetemel

1 dl solsikkefrø

1 dl gresskarkjerner

1 dl solsikkefrø

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

½ ts salt

6-7 dl vann

Slik gjør du

  1. Varm opp ovnen til 160 grader varmluft.
  2. Bland alt til en røre.
  3. Ha røren utover 3 stekebrett med bakepapir. Smør det utover til et tynt lag med en slikkepott.
  4. Sett inn stekebrettene i ovnen, og stek knekkebrødene i 45 minutter. Ta opp ovnen underveis for å slippe ut damp, og bytt plass på stekebrettene.

Tindvedmarmelade

Tindved har blir mer og mer populært i Norge de siste årene, og det er mulig å bestille det på nettet. Hvis du ikke får tak i det, kan du erstatte tindvedbærene med andre bær. Tindvedmarmelade passer godt sammen med brie, chevre og manchego.

Du trenger

250 gram tindvedbær

150 gram syltesukker

½ vaniljestang

Slik gjør du

  1. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  2. Kok tindvedbærene i 5 minutter, hell av vannet og vend inn sukkeret, vaniljestangen og frøene.
  3. Kok det sammen i omtrent 10 minutter.
  4. Fjern vaniljestangen, og hell tindvedmarmeladen på små, steriliserte Norgesglass. 

Fikemarmelade med balsamicoeddik

Fikenmarmelade er helt perfekt til blåmuggost. Det finnes mange varianter å kjøpe i butikken, men det er jo litt ekstra stas å kunne imponere med en du har laget selv!

Du trenger

300 gram ferske eller tørkede fiken

2 appelsiner

1 vaniljestang

100 gram syltesukker

4 ss balsamicoeddik eller sirup

Slik gjør du

  1. Fjern stilkene på fikenene, og kutt dem i små biter.
  2. Del appelsinene i to.
  3. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene med en kniv.
  4. Ha fikenene, vaniljestangen og syltesukkeret i en kjele, og press over saften fra appelsinene. Kok opp, sett ned varmen og la marmeladen småkoke på lav varme under lokk i 30 min.
  5. Smak til med balsamicoeddik eller sirup. Ha marmeladen på små, steriliserte Norgesglass.

Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER