Slik kan du dyrke din egen grønnsakshage

Slik kan du dyrke din egen grønnsakshage

Mange av oss har grønne fingre, og enda flere ønsker å ha det. Å dyrke egne grønnsaker, frukter eller bær gir en fantastisk hverdagsglede, er bra for kostholdet og miljøet. Vi i Adams Matkasse synes det å dyrke selv er spennende, og oppfordrer deg til å teste ut hjemme.

Om du starter i det små med urter eller mindre planter inne, for så å kanskje få mersmak på det og prøve deg frem med større dyrking ute om du er heldig å ha plass til det. Vi ser at kolonoihager vokser fort frem i byene, og på landet dyrkes det som aldri før.

4 gode grunner til å dyrke selv

  1. Økonomi: På sikt vil du spare penger på å kunne dyrke grønnsaker hjemme.
  2. Kortreist: Mer kortreist enn din egen hage får du ikke.
  3. En hyggelig hobby når som helst på dagen, en daglig dose i hagen og gjerne med sol som gir ekstra energi.
  4. Spennende og lærerikt for barna: Ta dem med i dyrkningsprosessen og lær dem om grønnsaker og egen produksjon.

10 tips til en perfekt grønnsakshage

Å dyrke sin egen grønnsakshage er både tid- og kunnskapskrevende, men det er slettes ikke så vanskelig som du tror. Får du blomstene dine til å overleve, er det store muligheter for at du får grønnsakene til å vokse også. Her har vi samlet ti tips som gir deg en god start på grønnsakshagen. Lykke til!

  1. Først og fremst skal du alltid begynne i det små for å ha kontroll og få et godt resultat. Grønnsakshagen kan heller utvides etter hvert.
  2. Pallekarmer er det beste å benytte seg av, om du lager den selv eller kjøper ferdig har det lite å si. (NB: Vær obs på eldre impregnert matrialer, de kan inneholde kobber, krom og arsen, som kan påvirke jorden).
  3. God drenering der du skal anlegge grønnsakshagen, grønnsaksplantene trives ikke hvis de står i for våt jord.
  4. Jorden bør gjødsles med organisk gjødsel, gjerne kugjødsel eller hønsegjødsel. Kompost er også et godt jorforbedringsmiddel og gir god næringstilførsel.
  5. Start med å så frø innendørs i kasser eller små potter. De nysådde kassene/pottene vannes, og bør så dekkes med plastfolie for å hindre uttørring. Plastfolien fjernes når spiren er kommet opp. For å få korte og lubne småplanter må kassene/pottene stå lyst! Helst i sør- eller vestvendt vindu, for å være helt korrekt.
  6. Når temperaturen ute er tilstrekkelig, og det ikke lenger er fare for frost, kan småplantene plantes ut. Plantene bør da herdes ved å sette dem ut i skyggen et par dager før de plantes på plantestedet, de kan gjerne herdes ute på dagtid og tas inn om natten. Også den nærmeste tiden etter utplantingen er det viktig med vanning, plantene må ikke tørke ut!
  7. Med vekstskifte menes at man skifter på hvor i kjøkkenhagen de forskellige sortene dyrkes fra år til år. Ideelt sett bør det gå minimum fire år mellom hver gang man dyrker samme sort grønnsak på samme sted.
  8. Det kan være greit å lage seg en liten planskisse over kjøkkenhagen der det vises hvilke sorter som står hvor, denne vil hjelpe deg å huske hvordan dyrkingen har vært de foregående årene.
  9. Jo mindre potte, desto oftere må du vanne. Ingen grønnsaker skal tørke mellom hver vanning. Plantene skal ikke stå i vann, derfor må du passe på å lage en drenering i bunnen av kassen eller potten.
  10. Begynn gjerne med urter, enkelte salater, noen rotgrønnsaker, noen løksorter, sukkererter, reddik, paprika og tomater. Dette er grønnsakene som gir deg størst vinning i starten av din grønnsaksdyrkingskarriere

Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER