Juleribbe med mandelpoteter, rødkål, rosenkål og medisterkaker, servert med brun saus og rørte tyttebær

Juleribbe med mandelpoteter, rødkål, rosenkål og medisterkaker, servert med brun saus og rørte tyttebær

Retten har ingen vurdering
Under 200 min
11 Ingredienser

Ingredienser

6 pers
Allergener:
  • Laktose
    ·
  • Melk

Basisvarer:
  • Smør
  • aluminiumsfolie
  • salt
  • pepper
  • olje
Ribbe
3,5 kg
Appelsin
½ stk
Mandelpoteter
1,5 kg
Surkål
1 pakke
Rødkål
1 pakke
Julepølse
700 g
Medisterkaker
650 g
(Melk, Laktose)
Rosenkål
800 g
Smør
1 ss
(Melk)
Brun saus
1 pakke
(Melk, Laktose)
Appelsin
½ stk
Rørte tyttebær
5 pakke
Næringsbergening (per porsjon)
  • Energi: 2511 kcal
  • Fett: 203 g
  • Karbohydrater: 63 g
  • Protein: 108 g
Allergeninformasjon

Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

Slik gjør du

Tips fra kokken:

Om du bruker et steketermometer, sett det inn der ribben er på sitt tykkeste, og stek den i ovnen til kjernetemperaturen ligger på 75 grader.

Varm opp stekeovnen til 200 grader varmluft. 
Legg ribben i en langpanne med svoren ned. Ha 1–2 cm vann i bunnen av langpannen. Dekk langpannen med aluminiumsfolie, og stek ribben i ovnen i 45 minutter. 
Ta langpannen ut av ovnen, og legg ribben over på et fat. Krøll aluminiumsfolien til en ball, og legg den eller en liten ildfast tallerken i bunnen av langpannen. Ha ribben tilbake på aluminiumsfolien eller på tallerkenen, med svoren opp, slik at den får en forhøyning på midten. Da renner fettet av ribben, og svoren blir lettere sprø. Skyll og kutt halve appelsinen i båter og legg disse i formen. Senk temperaturen på stekeovnen til 175 grader varmluft. Stek ribben i ovnen i 1½ time til. Tilsett mer vann i pannen om vannet fordamper.  
Skru opp temperaturen på stekeovnen til 200 grader, og stek ribben i ovnen i 30–45 minutter til, eller til svoren er sprø. Hvis svoren ikke blir sprø, kan du steke ribben med grillfunksjonen mot slutten av steketiden. Følg nøye med slik at svoren ikke svir seg.  
Ta ribben ut av ovnen, og la den hvile i omtrent 30 minutter. Skjær ribben i biter før servering. Spar på sjyen fra ribben til sausen.  
 Legg potetene i en kjele, dekk dem med vann, og kok opp. Skru ned til lav varme, og la potetene trekke under et lokk i 10–15 minutter, til de er gjennomkokte. Hell av vannet.  
 Kok opp vann i en kjele. Legg pakkene med surkål og rødkål i vannet, og la dem småkoke i omtrent 15 minutter. Ha surkålen og rødkålen over i hver sin serveringsskål, og smak til med salt og pepper.  
 Skjær små snitt i julepølsene, og del medisterkakene i to. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek pølsene og medisterkakene i 2 omganger. Stek dem i 3–4 minutter, eller til de er gylne på alle sider. Legg pølsene og medisterkakene i en stor ildfast form, og stek dem videre i ovnen i 10 minutter.  
 Kok opp lettsaltet vann og 1 ss smør i en kjele. Rens og kutt rosenkålene i to. Kok rosenkålen i 3–4 minutter. Hell av vannet.  
 Ha sausen over i en kjele, og varm den opp på lav varme under omrøring. Smak til med salt, pepper, saften fra resten av appelsinen og stekesjyen fra ribben. Ha de rørte tyttebærene i en serveringsskål, og server dem til julemiddagen.  
God jul!
Vel bekomme!