Fennikel på 3 måter
Har du noen gang spist salat og lurt på hva den nydelige anissmaken er? Da har du kanskje fått fennikel. Den hvite knollen vokser under jorden, med grønne skudd som skyter opp og hilser på solen. Vi vil løfte fram den allsidige grønnsaken, som kan brukes til mye mer enn du kanskje tror. Her får du tre oppskrifter hvor fennikelen virkelig får skinne.
Akkurat nå har vi fem nydelige retter med smak av sommer på menyen - blant annet risotto med chevrebakt fennikel. Sommerrettene kan bestilles tom 16. juli.
Fennikelsalat med reddik og estragon
Prøv deg på en frisk og aromatisk fennikelsalat – perfekt som tilbehør til grillet laks eller kylling, eller server den med halloumi og foccacia som et nydelig vegetarmåltid.
Du trenger:
- 1 fennikel
- 1 pakke reddiker
- 1 pakke estragon
- 1 sitron
- 1 ss olivenolje
- salt og pepper
Sånn gjør du:
- Skyll fennikelen, reddikene, estragonen og sitronen.
- Kutt fennikelen og reddikene i så tynne skiver du klarer (tips: bruk gjerne en mandolin).
- Grovhakk estragonen og finriv skallet (kun det gule) fra sitronen.
- Pisk sammen saften fra sitronen, sitronskallet, 1 ss olivenolje og litt salt og pepper i en salatbolle, og vend inn fennikel- og reddikskivene og estragonen.
Appelsinkokt fennikel
Når fennikelen kokes i appelsinjuice, tar den til seg smak fra den syrlige sitrusfrukten. Dette er perfekt tilbehør til svin, laks og kylling.
Du trenger:
- 2 fennikler
- 1 appelsin
- 1 dl vann
- 1 ss eddik
- 1 ts sukker
- salt og pepper
Sånn gjør du:
- Skyll fenniklene og appelsinen. Kutt fenniklene i båter, og skrell appelsinen med en grønnsaksskreller (prøv å unngå å få med det hvite).
- Ha saften fra appelsinen, appelsinskallet, 1 dl vann, 1 ss eddik, 1 ts sukker og litt salt og pepper i en kjele.
- Kok opp, legg fennikelbåtene nedi, og la det småkoke i omtrent 8 minutter, eller til fenniklene er møre.
Tips: Bland ½ ts maisstivelse med 1 ss vann i en kopp, kok opp laken fra fenniklene, og vend inn maisjevningen. Smak til med salt og pepper, og sever som en saus over fenniklene.
Chevrebakt fennikel
Chevre og fennikel er gamle venner, og det skjer noe magisk når det bakes i ovnen sammen. Vi elsker å bruke dette som topping på risotto, men dette er en allsidig siderett – vi kan nesten love at det blir en rask favoritt!
Du trenger:
- 2 fennikler
- 100 g chevre
Sånn gjør du:
- Skyll og kutt fenniklene i tynne skiver. Ha skivene utover et stekebrett med bakepapir, og vend inn litt olje, salt og pepper.
- Smuldre chevren over fennikelen og bak det i ovnen i omtrent 20 minutter, eller til fennikelen er gyllen og myk.
Vi håper du er inspirert til å lage en eller flere av disse deilige fennikelrettene - og hvis noe annet skulle friste, har vi alltid retter med ferske grønnsaker i sesong på menyen. Hver uke kan du velge mellom 60 forskjellige middager, der du setter sammen matkassen din selv.