3 klassiske potetretter

Poteten – en hjørnestein i det norske kjøkken, og akkurat nå høstes det inn ferske poteter på Nøtterøy, for her har Bjertnæs og Hoel plantet poteter med kjærlighet og omhu. Poteter som har modnet og vokst i den næringsrike jorda. Som har fått den smaken vi elsker. Og tenk så mye vi bruker poteten til! Sprø, urtebakte potetbåter. Eller den første nypoteten, kokt, med en klikk smør og litt havsalt. Eller en av de tre rettene under. Server dem til kjøtt eller fisk, eller som en liten forrett. Det finnes knapt noe bedre.

Akkurat nå har vi fem nydelige husmannsretter med en moderne twist på menyen - blant annet svineknoke med kålrotkrem og sprø grønnkål. Rettene kan bestilles tom 8. oktober
Potetkaker

Potetkaker

Denne retten er inspirert av den svenske retten "Raggmunkar", som er populær husmannskost i Sverige. Sprø utenpå, myke inni, og enkle å lage. Dette blir raskt en favoritt hos barna!

Du trenger:

  • 2 egg
  • 2½ dl lettmelk
  • 3 bakepoteter
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts salt

Sånn gjør du:

  • Varm opp stekeovnen til 175 grader varmluft.
  • Knekk eggene i en skål, og visp inn melk, hvetemel og salt til en jevn røre.
  • Skrell og grovriv potetene på et rivjern. Klem ut litt av væsken fra potetene før du vender dem inn i røren.
  • Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje og smør. Stek potetpannekakene i 3–4 minutter på hver side, og legg dem over på et stekebrett med bakepapir). Stek potetkakene videre i ovnen i omtrent 10 minutter.

Potetkompott

Potetkompott

En enkel og smakfull måte å servere poteter på. Den milde smaken fra potetene kombinert med friskhet og syre fra dill og sitron, gjør dette til et smakfullt tilbehør til all slags fisk.

Du trenger:

  • 700 g poteter
  • 1 sitron
  • ½ bunt dill
  • 1 ss smør
  • 1 ss olivenolje

Sånn gjør du:

  • Skyll eller skrell potetene, og del dem i fire. Kok dem i lettsaltet vann i 12–15 minutter, eller til de er gjennomkokte.
  • Grovhakk dillen. Sil vannet av de ferdigkokte potetene, og mos dem grovt med en gaffel.
  • Vend inn 1 ss smør, 1 ss olivenolje, ønsket mengde av dillen og saft fra sitronen. Smak til med salt og pepper.

Potetkrem

Potetkrem

Silkemyk, fyldig og rik på smak - denne potetkremen er perfekt følge til både fisk og kjøtt. I tillegg er den laktosefri, i motsetning til vanlig potetmos, perfekt også for allergikere.

Du trenger:

  • 700 g poteter
  • 2 ss smør
  • 2–3 dl kokevann

Sånn gjør du:

  • Skrell og kutt potetene i to, og kok dem i usaltet vann i omtrent 20 minutter, eller til de er gjennomkokte. Hell av vannet, men la 2–3 dl av vannet være igjen i kjelen.
  • Tilsett 2 ss smør og pisk potetene glatte med en visp, eller i en blender. Potetkremen skal være litt klissete. Smak til med salt.

Vi håper du er inspirert til å lage en eller flere av disse deilige rettene - og hvis noe annet skulle friste, har vi alltid retter med ferske grønnsaker i sesong på menyen. Hver uke kan du velge mellom 60 forskjellige middager, der du setter sammen matkassen din selv.