En grønnere jul

Tradisjonelt er det kjøtt eller fisk som spiller hovedrollen i jula. Ribbe, pinnekjøtt eller torsk. Medisterkaker og vossakorv, lutefisk og rakfisk - grønnsakene blir ofte hensatt til å spille statistroller i høytiden. Derfor har vi i samlet noen oppskrifter til deg som gjerne vil spise litt grønnere, også når julen ringes inn. Med disse oppskriftene kan du tilby et litt grønnere utvalg på bordet i julehøytiden - enten som et fullverdig vegetarisk måltid, eller som tilbehør til de tradisjonelle kjøttrettene. Smakfull julemiddag!

Sopp- og linsestek

Sopp og linsestek

Dette trenger du:

  • 6 plater butterdeig
  • 1 stk gul løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 ss frisk timian (evt tørket)
  • 1 ss frisk rosmarin (evt tørket)
  • 400 g aromasopp
  • 100 g grønnkål
  • 2 pk grønne linser
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 dl grønnsakskraft (evt 1 dl vann + buljong)
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 2 stk poteter
  • 1 egg
  • Mel

Sånn gjør du:

  1. Ta platene med butterdeig ut av fryseren, fordel dem utover et stekebrett med bakepapir, og la dem tine i omtrent 15 minutter.
  2. Skrell og finhakk løken og hvitløken. Finhakk timianen og rosmarinen. Grovhakk aromasoppen. Riv grønnkålbladene av den grove stilken, og finhakk den. Hell laken av linsene, og skyll dem i kaldt vann.
  3. Varm opp stekeovnen til 220 grader.
  4. Varm opp en stor kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek soppen i 3–4 minutter, eller til den er gyllen. Stek gjerne soppen i to omganger. Vend så inn løken, hvitløken og grønnkålen, og stek videre i 2–3 minutter. Tilsett 2 ss tomatpuré, og stek det hele iomtrent 1 minutt. Vend inn linsene, 1 dl grønnsakskraft og 4 ss soyasaus. La det koke til nesten all væsken er fordampet. Vend inn timian og rosmarinen og smak til med omtrent 2 ss balsamicoeddik, salt og pepper.
  5. Strø litt mel på kjøkkenbenken, og fordel de tinte butterdeigsplatene i 2 rader med 3 butterdeigsplater under hverandre slik at de former et rektangel. Legg dem litt over hverandre, og press skjøtene sammen, Dryss litt mel over, og kjevle ut til en deig på omtrent 40 x 50 cm. Legg så butterdeigen over på stekebrettet med bakepapir.
  6. Del potetene i tynne skiver, og fordel potetskivene i midten av butterdeigen. Ha soppfarsen over potetene, og avslutt med enda et lag med poteter. Brett butterdeigen over soppfarsen og potetene, ha butterdeigen litt stramt rundt fyllet. Pensle skjøten med et sammenvispet egg og press skjøten sammen slik at den er lukket. Snu linse- og soppsteken slik at skjøten vender ned for et ekstra pent resultat.
  7. Pensle sopp- og linsesteken med resten av egget, og stek den i ovnen i omtrent 45 minutter. La den hvile i 5–10 minutter før servering. Del den forsiktig i skiver med en brødkniv.
Rosenkålsalat med appelsin, tranebær og hakkede hasselnøtter

Rosenkålsalat med appelsin, tranebær og hakkede hasselnøtter

Dette trenger du:

  • 800 g rosenkål
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 appelsiner
  • 1 ss honning
  • 2 ss olivenolje
  • ½ sitron
  • 1 neve tranebær
  • 20 g hasselnøtter
  • Gressløk
  • Olivenolje
  • Salt
  • Pepper

Sånn gjør du:

  1. Varm opp stekeovnen til 200 grader varmluft.
  2. Rens og del rosenkålen i to. Skrell og del hvitløksfeddene i to. Fordel rosenkålen og hvitløken utover et stekebrett med bakepapir, og vend inn litt olivenolje, salt og pepper. Bak rosenkålen og hvitløken i ovnen i omtrent 15 minutter.
  3. Kutt appelsinene i fileter. Varm opp en stekepanne til middels varme, og varm appelsinfiletene forsiktig i stekepannen. Press over saften fra det som er igjen av appelsinen. Vend inn 1 ss honning, 2 ss olivenolje og saften fra ½ sitron. Vend appelsinfiletene og vinaigretten inn i rosenkålsalaten.
  4. Grovhakk hasselnøttene og gressløken, og topp rosenkålsalaten med hasselnøtter, gressløk og tranebær ved servering.
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Appelsinbakt rosenkål

  • 400 g rosenkål
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 1 stk appelsin
  • 1 ss honning
  • 40 g tranebær
  • 30 g valnøtter

Grønnsakskaker med sennep

  • 1 stk gul løk
  • 2 stk gulrøtter
  • 300 g sellerirot
  • 2 ss grov sennep
  • 1 stk egg
  • 2 ss hvetemel

Tyttebærrømme

  • 150 g lettrømme
  • 60 g rørte tyttebær (eller god tyttebærsyltetøy)

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 210 grader varmluft

Appelsinbakt rosenkål

  1. Rens og del rosenkålen i to. Skrell og kutt hvitløken i skiver. Skyll appelsinen, og finriv litt av skallet (kun det oransje) på et rivjern.
  2. Fordel rosenkålen, hvitløken og skallet fra appelsinen utover et stekebrett med bakepapir, og vend inn honningen, litt olje, salt og pepper. Stek grønnsakene i ovnen i omtrent 15 minutter.
  3. Skrell appelsinen, og skjær ut båter med en skarp kniv. Ta rosenkålen ut av ovnen , og vend inn tranebærene, valnøttene og appelsinbåtene.

Grønnsakskaker

  1. Skrell og kutt løken i strimler. Skrell og grovriv gulrøttene og selleriroten på et rivjern. Varm opp en stekepannen til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek grønnsakene i 3-4 minutter, og sett dem til side.
  2. Ha egget, sennepen, hvetemelet, litt salt og pepper i en bolle, og pisk det hele sammen. Vend de stekte grønnsakene inn i blandingen og form dem til kaker. Varm opp stekepannen til middels høy varme, og ha i litt ny olje. Stek grønnsakene i 3-4 minutter på hver side, eller til de er gylne.

Tyttebærrømme

  1. Bland rømmen og de rørte tyttebærene i en serveringsskål, og smak til med salt og pepper.

Server grønnsakskakene sammen med den appelsinbakte rosenkålen og topp med små dæsjer av tyttebærrømmen. Et litt grønnere og veldig smakfullt alternativ til julematen!